MYTHE 1: Zijden dekbedovertrek is glad. Hoewel het juist is dat zijden dekbedovertrek minder wrijving dan bijna alle katoen dekbedovertrek op de markt heeft. U zult waarschijnlijk niet om van zijden dekbedovertrekset te verschuiven. Deze mythe is verspreid door de verkeerde kennis van echte zijde en satijnen zijde. Zijden dekbedovertrek wordt vaak verkeerdelijk aangezien voor satijnen zijde dat van polyester is gemaakt. Deze polyester satijnen zijde kunt zeer glad zijn, terwijl echte zijde een erg zacht gevoel heeft.

MYTHE 2: Bij zijden dekbedovertrek dient u droge reiniging. Goede kwaliteit zijden dekbedovertrek kunt wel met de machine worden afgewassen, stel het fijnwasprogramma in en gebruik koel water en fijnwasmiddel. Na meerdere keren wassen, zullen zijden dekbedovertrekken misschien een deel van hun glans verliezen. Ze zullen ook zachter worden. Eigenlijk vinden veel mensen dat ze van hun zijden dekbedovertrek veel meer houden na het wassen.

MYTHE 3: Zijden dekbedovertrek is gekrompen wanneer wordt gewassen. Hoogwaardige zijden dekbedovertrek met de juiste verzorging zult niet aanzienlijk zijn gekrompen wanneer wordt gewassen. Als je dekbedovertrek en lakens juist je bed passen voor het wassen, ze zullen nog passen na het wassen.

MYTHE 4: Alle zijden dekbedovertrek zijn dezelfde. Er zijn momenteel een waaier van zijden dekbedovertrekken op de markt. Het kan soms moeilijk zijn om zijden dekbedovertrekken te vergelijken, want veel fabrikanten geeft alle informatie niet, die nodig zijn om een gegronde beslissing te nemen.

Voor starters, kunt de momme gewicht van de zijden dekbedovertrek van 6 – 30mm zijn. Het is een belangrijkste factor om de kwaliteit van zijde te meten, is vergelijkbaar met draaddichtheid die vaak bij andere beddengoed wordt gebruikt, zoals katoen. Het ideale gewichten voor zijden dekbedovertrek en lakens zijn tussen 16 – 25mm. Met vele geloven geeft 19mm het beste evenwicht van stevigheid, look en betaalbaarheid. Als een fabrikant je de momme gewicht van hun dekbedovertrekken niet vertelt, moet je elders zoeken.

Naast de momme gewicht, zijn er ook verschillende soorten van zijde die in zijden dekbedovertrek wordt gebruikt. Deze omvatten charmeuse zijde, tussahzijde en habotai zijde (wordt vaak China Zijde genoemd). Charmeuse zijde en habotai zijde zijn geproduceerd van de moerbeirupsen die in gevangenschap worden gefokt. Zij verschillen qua gevoel en glans. Bij charmeuse zijde staan er hoogglanzend en minder wrijving, maar heeft habotai zijde een duurzaam matte afwerking. Tussahzijde is geproduceerd van wilde zijdenrupsen en wordt over het algemeen als lagere kwaliteit. Tussahzijde heeft meestal onzuiverheden die door ogen kunnen worden gevonden. En vanwege de gebroken zijden vezels, hebben er misschien knopen in de textuur.

MYTHE 5: Zijden dekbedovertrek vangt misschien mijn huid. Het is een andere casus van persoonsverwisseling. Stijnen zijde van polyester (een mens gemaakte stof) is zeer glad en vangt nog je huid als je handen zeer ruw en eeltig zijn. Vergelijken met de polyester zijde, vangt 100% pure zijden dekbedovertrekechter je huid niet. Pure zijde is zachter van structuur en zeer soepel.

MYTHE 6: Zijden dekbedovertrek is duur. Het is waar dat zijde een van de duurdere stoffen op de markt is. Houd rekening met je gezondheid en welzijn op de langere-termijn, maken de voordelen van het slapen met zijden dekbedovertrek het absoluut betere prijs-/prestatieverhouding.  Als een langetermijnbelegging, is zijden dekbedovertrek eigenlijk goed betaalbaar. De voordelen zullen vele jaren duren.

MYTHE 7: Zijden dekbedovertrek is chemisch bewerkt. Ofschoon het mogelijk is dat sommige goedkopere zijden dekbedovertrek wordt gebleekt. Maar goede kwaliteit zijden dekbedovertrek, zoals zijden dekbedovertrek van LilySilk, is natuurlijke ivoor en hoeft niet bleken. Daarnaast vraagt zijdeproductie chemische pesticiden en herbiciden niet, die vaak in sommige beddengoed vonden. Dit komt omdat moerbei zijde van zijderupsen is gemaakt, zijn deze zijderupsen in gevangenschap opgefokt in temperatuurgecontroleerde omgevingen dat vrij van prooi-etende roofdieren zijn. Het is een reden waarom zijde een betere keuze is voor de mensen wie mindere blootstelling aan chemisch willen.

MYTHE 8: Zijden dekbedovertrek is een hedendaagse uitvinding. In feite wordt zijden van moerbei zijderupsen in China gekweekt over 5,000 jaar. Eerst was zijde zeer duur en moelijk te produceren, waren alleen de koninklijke familie in staat om het te permitteren. Uiteindelijk is zijdeproductie gegroeid en werd een belangrijke handelsmunt tussen Oost en West en creëerde de zijderoute. Zijde is nu veel meer betaalbaar dan in het verleden en is nu binnen het bereik van het meerste Nederlanders.

MYTHE 9: Zijde is goedkoop te produceren. Er is een goede reden dat zijde wat meer dan je gemiddelde set van dekbedovertrek kost. Bij zijdeproductie moet er duizenden zijdecocons tot zijde garen of garens worden versponnen. Een pond zijde besteedt gemiddeld tussen 3,000 – 5,000 zijdecocons. Om alleen een LilySilk hoeslaken met een maat van lits jumeaux te produceren, gebruiken we ongeveer 5,000 zijdecocons.

MYTHE 10: Zijde is een delicate stof en is niet duurzaam. Zijde heeft verzorging nodig, is het nog een stevige stof vanwege zijn gewicht. Vanwege de hoge sterkte-gewichtverhouding van zijde is het het belangrijkste materiaal om parachutes te maken, voor de uitvinding van nylon. Deze mythe wordt uitgedragen door de zijden lingerei of jurken in een lichtgewicht, gebruiken we meestal 6, 8 of 10mm zijden om deze producten te maken. Hoge kwaliteit zijde in een zware gewicht zullen veel jaar duren met goed onderhoud en gebruik, bijvoorbeeld 19mm zijde, 22mm zijde.