Hoeslaken wordt vaak over het hoofd gezien, wanneer we beddengoed kopen. Het meeste mensen kiest hoeslaken op de kleuren, zult een kleine deel van deze mensen misschien de draaddichtheid checken. Is dat genoeg? Wanneer we hoeslaken kopen met een focus om beter te slapen, vind ik dat we rekenning met meer factors moeten houden.

We moeten vele factoren sorteren, wanneer we hoeslakens vergelijken. Voor de meeste mensen, is het belangrijkste factor draaddichtheid. Hoe hoger de draaddichtheid, in het algemeen, hoe gladder en duurzamer de hoeslaken. Draaddichtheid is echt een belangrijke factor om de kwaliteit van een hoeslaken te beslissen. Maar het is echter niet altijd waar. Een hoeslaken met een enorme draaddichtheid van 1500 is veel zwakker dan een hoeslaken met alleen 400 draaddichtheid. Het is ook merkwaardig dat veel mensen naar specifieke kleuren in hun hoeslaken zoeken. Ik als een minimalist denk ‘Minder is meer’.

Naast draaddichtheid en kleur, moet je het materiaal, het weefsel, de hoekhoogte, en extra functies van een hoeslaken.

Materiaal

Er zijn vele materialen dat kunnen worden gebruiken om een hoeslaken te maken. Bij de keuzes in de markt:

  1. Katoen – Katoen is het meest gebruikte hoeslaken materiaal. De leukste type van katoen hoeslaken is gemaakt van Egyptisch katoen. Egyptisch katoen planten heeft lange vezels die een hogere kwaliteit draad produceren. Deze zijn vaak enkele van de duurste hoeslakens. Er is ook Pima katoen, is bijna even luxe als Egyptisch katoen. Als je iets die 100% katoen is ziet, maar zonder het specifiek voorschrijven if het Egyptisch of Pima is, dan is het waarschijnlijk een lage kwaliteit katoen.
  2. Tencel/Rayon/Lyocell – Tencel is een merknaam van Lyocell-vezels, die een type van rayon is. Het is gemaakt van cellulose, meestal van hernieuwbare bronnen. Zo is Tencel meer milieuvriendelijkere keuze. Het heeft zachte gevoel, heeft antibacteriële werking en voert vocht weg. De nadeel: het is zeer duur.
  3. Microvezels – Microvezel is synthetische vezels die van polyester of nylon is gemaakt. Deze zijn vaak erg duurzaam, maar zijn niet comfortabel als kotoen of Tencel. De belangrijkste voordeel van microvezel hoeslaken is de kosten. Microfiber hoeslakens zijn enkele van de goedkoopste hoeslakens die je kunt vinden.
  4. Flanel – Flanel is gewoonlijk van wollen gemaakt, maar kunt ook met katoen of kunststoffen worden gecombineerd. Vanuit technisch standpunt, is flanel een weefwijze, niet een materiaal. Flanel hoeslakens zijn populair in de winter te gebruiken, want ze zijn goed in het houden van warm. In de zomer werken ze ook in plaats van een deken, als je je slaapkamer koel houdt.  Verschillend van andere materialen, hebben flanel hoeslakens regelmatig een oppervlaktegewicht (in het algemeen ons per vierkante werf, echter soms gram per vierkante meter), maar geen draaddichtheid.
  5. Zijde – Zijden hoeslakens hebben een zeer glad gevoel en zullen een lange tijd duren, als ze goed worden verzorgd. Het verzorgen van zijden hoeslaken is echter veel meer werk dan het verzorgen van de hoeslaken van andere materialen. De eerste keren kunnen zijden hoeslaken beter op de hand gewassen. Tijdens de daarna volgende reinigingsbeurten met een wasmachine, moet je een fijnwasprogramma instellen en grbuikt koud water en een fijnwasmiddel. Naast deze extra werk zijn zijden hoeslakens duur. Om deze reden, koopt het meeste mensen zijden hoeslakens niet. Als je over zijde besluit, zoek naar een hoge momme gewicht en ben bereid om extra werk te doen om hen te verzorgen. Zijden hoeslaken kopen? Ga naar LilysilkZijden Hoeslaken

Weven

Naast de materialen, bepalen de weefwijze van hoeslakens hoe de hoeslakens voelen en hoe duurzaam ze zijn. Hier zijn enkele weefwijzen die meesten populair zijn.

  1. Perkal – Perkal is een vorm van ‘standaard’ weven die de horizontale en verticale draden (ketting- en inslagdraden) over elkaar in een tijd kruisen. Perkal-katoen is een fijnere en gladdere kwaliteit katoen. Het voelt koeler en gladder aan dan normale katoenen.Perkal
  2. Satijn – Satijn is een weefsel in satijnbinding. De satijnbinding (of atlasbinding) is een weeftechniek, waarbij de kruispunten van de ketting- en inslagdraden gelijkmatig verspreid liggen. Met deze techniek kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel wordt. Als glanzende inslagdraden en matte kettingdraden gebruikt worden is de onderkant dof, maar de bovenkant glanzend door de losliggende inslagdraden. Dit geeft hoeslakens een luxe uitstraling.Satijn
  3. Jersey – Jersey is een verzamelnaam voor een groep stoffen met een bepaalde breibinding. Het is geen echte stofsoort. Deze machinaal gefabriceerde stof kan meestal worden gebruikt om kleding te produceren. Van de katoenen jersey worden ook vaak hoeslakens voor matrassen gemaakt, die vanwege de rekbaarheid iets makkelijker om diverse formaten passen.Jersey

Hoekhoogte

Een andere factor die meespeelt is de hoekhoogte van der hoeslaken. Indien je niet zeker bent van de hoekhoogte, moet je eerst de diepte van je matras meten. In het algemeen is de hoekhoogte van hoeslaken minstens 5cm meer dan de diepte van de matras. Bijvoorbeeld, heb je een matras met een diepte van 20cm, moet de hoeslaken’s hoekhoogte minstens 25cm zijn.

Extra functies

Er zijn vele soorten hoeslakens in de markt, zoals katoen hoeslaken, satijnen hoeslaken, zijden hoeslaken. Sommige hoeslakens hebben extra functie om aantrekkelijker te worden. Hou je ogen open voor alle fucties om je te helpen bij het maken van je keuze.